Over het algemeen hebben alle leerkrachten te maken met leerlingen die problemen hebben met de lesstof. Zij lopen het risico dat deze achterstand steeds groter wordt als de leerkracht niet adequaat reageert. In die zin zijn het dus ook ‘risicoleerlingen’. Het is belangrijk dat de leerkracht weet welke kinderen in hun groep de ‘risicoleerlingen’ zijn. Dit is eigenlijk alleen maar vast te stellen als dit in relatie wordt gebracht met een bepaalde norm. Op school gebruiken we daarvoor het leerlingvolgsysteem van het CITO.
Leerlingen met problemen vragen extra initiatieven van de leerkrachten. Het is belangrijk dat dit op een effectieve, systematische en planmatige wijze gebeurt. Dit betekent inhoudelijk dat er in ieder geval sprake moet zijn van:
- Meer instructietijd;
- Een goede opbouw in de instructie die wordt gegeven;
- Gerichte begeleiding en ondersteuning;
- Voldoende tijd en mogelijkheden om te oefenen.
Door het benoemen van onderwijsbehoeften kunnen leerkrachten vaststellen welke initiatieven moeten worden genomen om leerlingen optimaal te kunnen groeien in hun ontwikkeling.
Bij het benoemen van onderwijsbehoeften zegt de leerkracht iets over:
- De doelen die in de komende periode voor het kind worden nagestreefd;
- Wat het kind nodig heeft om het doel te bereiken.
In de groepsplannen hanteren we de volgende indeling:
- Instructieonafhankelijke leerlingen. Dit zijn de goede leerlingen die vaak voldoende hebben aan een korte instructie.
- Instructiegevoelige leerlingen. Dit is de basisgroep, waartoe over het algemeen het merendeel van de leerlingen behoort. Zij ontvangen de basisinstructie.
- Instructieafhankelijke leerlingen. Dit zijn leerlingen die meer instructie en begeleiding van de leerkracht nodig hebben. Zij ontvangen naast de basisinstructie verlengde instructie.
De school kan dan een beroep doen op het zorgplatform samenwerkingsverband 22.05. Het zorgplatform heeft als voornaamste taak specialistische hulp te bieden als school en ouders daarom vragen. De contactpersoon kan de leerling aanmelden bij het Zorgplatform.
Het zorgplatform wordt gevormd door:
- de leden van het bovenschools zorgteam;
- schoolarts (GGD);
- maatschappelijk werkster;
- enkele orthopedagogen van Cedin;
- de orthopedagoog en de ambulante begeleider van de Catamaran.